Kaart Noord- en Zuid-Amerika: CIA |
Deze regio's zijn Noord-Amerika, Centraal-Amerika, Caribisch Gebied en Zuid-Amerika.
Noord-Amerika
De VN heeft de regio Noord-Amerika op statistische gronden ingedeeld in 5 landen en gebieden. Dit zijn Bermuda, Canada, Groenland, Saint Pierre and Miquelon en de Verenigde Staten van Amerika.
Midden-Amerika
De Verenigde Naties hebben op statistische gronden Midden-Amerika ingedeeld in de landen Belize, Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Honduras, Mexico, Nicaragua en Panama.
Caribisch gebied
In het Caribisch gebied liggen 13 onafhankelijke eilandstaten. Verder zijn er territoria van de Verenigde Staten van Amerika en Europese landen.
Zuid-Amerika
Tot de regio Zuid-Amerika horen volgens de statistische indeling van de Verenigde Naties 13 landen. Dit zijn Argentinië, Bolivia, Brazilië, Chili, Colombia, Ecuador, Frans Guyana, Guyana, Paraguay, Peru, Suriname, Uruguay en Venezuela.
Frans Guyana is een overzees gebiedsdeel van Frankrijk.
Tot de indeling van de VN horen ook de Falkland Eilanden, die onder bestuur van Groot-Brittannië staan.
In de regio liggen ook de Zuid-Georgia Eilanden en de Zuidelijke Sandwicheilanden, die onder Brits bestuur vallen.
Vasco Núñes de Balboa
De eerste Europeaan die de Grote Oceaan of Stille Oceaan zag was Vasco Núñes de Balboa. Hij reisde in 1513 over de landengte van Panama en zag vervolgens de nog onbekende zee. Deze noemde hij de Zuidzee.
Amerika: kaart US Government |
Kaart Caribisch gebied
Rondom de Caraïbische Zee, in het werelddeel Amerika, liggen delen van de regio's Noord-Amerika, Midden-Amerika, Zuid-Amerika en het Caribisch gebied. De eilanden in de Caraïbische Zee worden de Antillen genoemd.
Ten oosten van de Caribische Zee ligt de Atlantische Oceaan en ten noordwesten van de zee ligt de Golf van Mexico. De Caribische Zee staat via het Panamakanaal in verbinding met de Stille Oceaan, of Pacifische Oceaan (Pacific).
Kaart Amerika Caraïbische Zee: CIA |